Bizi takip edin!

EKONOMİ

Bakan Bilgin’den asgari ücret değerlendirmesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete ilişkin, “Bu düzenleme ile net asgari ücret 2002 yılına göre nominal olarak 23 katına çıktı. Aynı dönemde reel olarak ise (kasım ayı itibarıyla) yüzde 235,87 oranında artış gerçekleşmiş bulunmaktadır” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yeni asgari ücrete ilişkin yazılı değerlendirmede bulundu. Bakan Bilgin, TİSK, Türk-İş ve kamu temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, aralık ayının sonunda tamamlanacak süreci 15 günde tamamlayarak ve ilk defa erken bir tarihte sonuca ulaştırarak asgari ücretin belirlenmesine katkı sağladığını aktardı. İşçi ve işveren taraflarına tutum ve çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Bilgin, şu açıklamada bulundu:

“Asgari Ücret, çalışma hayatının üçlü sacayağı olan işçi, işveren ve devletin ortak mutabakatıyla belirlendi. Net asgari ücrette bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerinde artış yapıldı. Tarihi bir mutabakat ile sosyal devlet olmanın gereği olarak yapısal bir dönüşüm sağlandı. Tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldı. Böylece, çalışma hayatında uzun süredir üzerinde tartışılan ancak sonuçlandırılamayan bu konuda kalıcı olarak bir iyileşme sağlandı. 2022 yılı asgari ücreti, hem işçimizi memnun edecek hem istihdamı koruyacak hem de üretim sürekliliğini sağlayacak bir düzeyde belirlenmiştir. 2022 yılı asgari ücreti brüt 5004 TL, net 4253,4 TL oldu. Bu artış ile net asgari ücrette, 2021 Kasım ayı enflasyon oranının yaklaşık 30 puan üzerinde artış oldu. Böylece Türkiye tarihinde bir ilk olarak net asgari ücrete bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerinde artış yapılmış oldu. Bu düzenleme ile net asgari ücret 2002 yılına göre nominal olarak 23 katına çıktı. Aynı dönemde reel olarak ise (kasım ayı itibarıyla) yüzde 235,87 oranında artış gerçekleşmiş bulunmaktadır. Emekçiyi koruyan, iş yerini ve üretimi sürdürmeyi amaçlayan bu kararın başta emekçilerimize, işverenlere ve bütün milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.”

EKONOMİ

Kirada zam sınırı kalkıyor! İstanbul’da zam oranı yüzde 130’a ulaştı

Güncel - 15.04.2023

Konut kiralarında azami %25 zam uygulamasında sona gelindi. 2 Temmuz 2023 itibarıyla bu uygulama son bulacak. Peki konut kiralarında zam oranları nasıl belirlenecek? İstanbul’daki kira artış oranı hangi  seviyede? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı cevapladı. 

Özelmacıklı milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Kira kontratları 11 Haziran 2022 tarihinde sınırlamaya tabi olmuştu. Bu sınır 1 Temmuz 2023 itibarıyla sona erecek. Bu sınırlama sektörde karşılık bulmadı. ilk önce bazı aylarda kira artışlarında mal sahipleri ve kiracılar uygun hareket etseler de bunun piyasa gerçeğinden uzak olması nedeniyle mal sahipleri daha yüksek beldede artış istedi.

Okumaya Devam Edin

EKONOMİ

BDDK’dan amacı dışında kullanılan krediler için talimat

BDDK “TL cinsinden kullandırılan kredilerin amacına aykırı işlemlere konu edilmemesine yönelik gerekli kontroller yapılacak” açıklamasında bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bireysel veya tüzel müşterilere Türk Lirası cinsinden kullandırılan kredilerin amacına aykırı işlemlere konu edilmemesine yönelik gerekli kontrollerin sağlanması için talimat verildiği bildirdi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Bireysel veya tüzel müşterilere Türk Lirası cinsinden kullandırılan kredilerin amacına aykırı işlemlere konu edilmemesine yönelik gerekli kontrollerin azami seviyede oluşturulması hususunda Kurumumuz, gözetim ve denetimi altındaki kuruluşları talimatlandırmıştır. Söz konusu talimatlarımız kapsamında gerekli inceleme ve değerlendirmelerimiz devam etmekte olup, tespit edilen aykırılıklar hakkında gerekli idari işlemler tesis edilmektedir.”

Okumaya Devam Edin

EKONOMİ

Ücretli çalışan sayısı yüzde 8.6 arttı

TÜİK verilerine göre yıllık bazda ücretli çalışan sayısı yüzde 8.6 oranında artış yaşadı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli Çalışan sayısı 2023 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,6 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 12 milyon 796 bin 011 kişi iken, 2023 yılı Ekim ayında 13 milyon 896 bin 250 kişi oldu.

Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2021 yılı Ekim ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe %7,2, inşaat sektöründe %8,2 ve ticaret-hizmet sektöründe %9,6 arttı.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI AYLIK %0,5 ARTTI

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2023 Ekim ayında bir önceki aya göre %0,5 arttı.

Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2023 yılı Ekim ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe %0,3 arttı, inşaat sektöründe %0,3 azaldı ve ticaret-hizmet sektöründe %0,7 arttı.

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar