Bizi takip edin!

TEKNOLOJİ

Çin’den yapay zeka çağrısı

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Silah Kontrolü Büyükelçisi Li Song, askeri alandaki yapay zeka uygulamalarının denetimi konusundaki görüş belgesini, Cenevre’de düzenlenen Belirli Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi’nin gözden geçirme konferansına sundu. Büyükelçi Li, yaptığı açıklamada, savaşın çehresini değiştirme potansiyeline sahip yapay zekanın insani trajedilere yol açabileceğini, bu yüzden hegemonya aracı olarak kullanılmasını önleyecek kurallara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Çin’in yapay zeka teknolojilerinin mutlak askeri üstünlük sağlamak ve başka ülkelerin egemenliğini ve toprak güvenliğini tehdit etmek için kullanılmasına karşı olduğunu ifade eden Li, “Ülkeler, özellikle de büyük güçler, yapay zeka teknolojisini kullanan silah sistemleri geliştirme konusunda ihtiyatlı davranmalı.” dedi. Li, ayrıca yapay askeri yapay zeka teknolojilerinin yayılmasını önlemek için uluslararası denetime ihtiyaç olduğunu vurguladı. Pekin yönetiminin konferansa sunduğu görüş belgesinde, yapay zeka uygulamalarının denetiminin güçlendirilmesinin, ülkeler arasındaki güveni artıracağı, küresel stratejik istikrara katkı sağlayacağı, silahlanma yarışını önleyeceği ve insani kaygıları gidereceği dile getirildi. Belgede, tüm ülkelere yapay zeka silahları ve harp unsurlarını geliştirirken insani hukuka ve etik normlara uyma, ikincil zaiyatları, ayrım gözetmeyen yıkıcılığı, istismar ve suistimalleri önleme çağrısı yapıldı.

Güvenlik denetimlerinin yapay zeka silahlarının her zaman insan kontrolünde olduğunu güvence altına alması için şart olduğunun belirtildiği belgede, bu alanda fikir alışverişi ve kural sürecinin teşvik edilmesi için çok uluslu bir mekanizma kurulması gerektiği görüşüne yer verildi. Çin’in askeri alanda yapay zeka ve diğer ileri teknolojileri geliştirme konusunda son dönemde çabalarını arttırdığı biliniyor.

ABD Savunma Bakanlığının yayımladığı “2021 Çin Askeri Güç Raporu”da, Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (PLA), stratejik ve taktik kararlar için makine öğrenimi, yapay zekanın kullanıldığı harp oyunları, sosyal medya analizi gibi çok sayıda yapay zeka projesine yatırım yaptığı ileri sürülmüştü.

Raporda ayrıca Çin’in gelecekteki askeri uygulamalarının yapay zeka, ileri robot teknolojileri ve gelişmiş veri kullanımı ile desteklenen insansız sistemlerin geliştirilmesine odaklanabileceği değerlendirmesi yapılmıştı.

TEKNOLOJİ

Microsoft, Windows 11’de önemli bir değişikliğe gidiyor

Microsoft, klasik Windows Konsol Ana Bilgisayarının yerine geçen Windows Terminal ve şirket uygulamanın kararlı sürümünü kullanıma sundu.

Windows Terminal, Windows Konsol’a kıyasla daha modern görünümü ile dikkatleri üzerine topladı. Ancak aradaki tek fark’ bununla sınırlı olmadı. Aynı pencerede birden fazla komut satırı kullanımına izin veren yeni uygulama ile PowerShell, Komut İstemi gibi birbirinden farklı uygulamaları aynı anda çalıştırmak da mümkün hale geldi. Microsoft, Windows 11 kullanıcılarını ilgilendiren bir karara imza attı.

Windows Terminal uygulaması Windows 11’de varsayılan oluyor

Microsoft, bugün yaptığı açıklama ile varsayılan terminalin değiştirilmesine izin vereceğini duyurdu. Ek olarak 2023 yılından itibaren Windows 11’deki varsayılan komut satırı aracının ‘Windows Terminal’ uygulaması olacağını söyledi. Şirket söz konusu değişimi başlangıçta ‘Windows Insiders’ programına kayıt olan deneme üyelerinde aktif hale getireceğini ifade etti.

Windows işletim sisteminin başlangıcından beri varsayılan terminal sistemi her zaman Windows Konsol Ana Bilgisayarı (conhost.exe) oldu. Komut İstemi ve PowerShell gibi komut satırı uygulamaları da doğal olarak Windows Konsol Ana Bilgisayarında açılıyordu. Fakat varsayılan terminal uygulamasını tam anlamıyla değiştirmek şu ana kadar mümkün değildi.

Şirket, Windows Terminal’deki hataları giderdikten sonra uygulamayı Windows 11’in kararlı sürümünde de varsayılan yapacağını açıkladı. Gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra, Windows 11’in Gizlilik ve Güvenlik bölümündeki Geliştirici ayarları kısmına ‘Varsayılan Terminal’ seçeneği eklenecek. Bu kısımda kullanıcılar istedikleri başka bir uygulamayı da seçebilecekler.

Okumaya Devam Edin

GENEL

THY uçağı Erbil’e zorunlu iniş yaptı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Erbil kentinden İstanbul’a giden Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçak havalandıktan birkaç dakika sonra arıza nedeniyle Erbil Uluslararası Havalimanı’na zorunlu iniş yaptı.

Irak basınında yer alan haberde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Erbil kentinden İstanbul’a gitmekte olan Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçak Erbil Uluslararası Havalimanı’ndan havalandıktan birkaç dakika sonra çıkan bir arıza nedeniyle havalimanına Zorunlu Iniş yaptı.

Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Ahmet Vuşyar yaptığı açıklamada, Erbil’den İstanbul’a gitmekte olan 300 yolcusu bulunan uçağın havalandıktan 20 dakika sonra meydana gelen arıza nedeniyle zorunlu iniş yaptığını belirterek, arızanın giderilmesi ardından uçağın yolculuğuna devam edeceğini belirtti.

Okumaya Devam Edin

EKONOMİ

‘Sıfır kilometre’ operasyon

Karabük merkezli 50 ilde bayilerden yeni araçları toplayarak, tekel oluşturdukları ve araç fiyatlarındaki artışı etkiledikleri iddiasıyla 51 kişi hakkında SEGBİS aracılığıyla ifadeleri alınmak üzere gözaltı kararı verildi. 51 şüpheli ise TCK’nin 237. maddesi uyarınca ‘fiyatları etkileme’ suçu kapsamında gözaltına alındı.

SON dönemlerde araç fiyatlarında yaşanan fahiş fiyatlarla ilgili yapılan çalışmalarda bayilerin de içerisinde olduğu ‘vurgun’ çarkı ortaya çıkarıldı. Bayilerin, sıfır kilometre araçları galericiler ve gayri resmi Otomobil alım satımı yapan kişilere topluca sattığı, toplanarak stoklanan araçların ise ‘sıfır araç liste’ fiyatının çok üzerinden piyasaya sürüldüğü belirlendi. Karabük Cumhuriyet Cumhuriyet Başsavcılığı’nca otomobil stokçularına yönelik 50 ilde başlatılan soruşturma kapsamında 226 şüpheli talimatla ifadeye çağrılırken, SEGBİS aracılığıyla ifadeleri alınmak üzere 51 şüpheli ise TCK’nin 237. maddesi uyarınca ‘fiyatları etkileme’ suçu kapsamında gözaltına alındı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de çok bilinen galerici ve otomobil bayi yetkililerinin de şüpheliler arasında olduğu kaydedildi.

STOKÇULARA TAKİP

Bayilerde bulunmayan sıfır kilometre araçların galericiler ve gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişiler tarafından toplanarak stoklandığı ve piyasada Tekel oluşturulduğu iddiaları üzerine Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Karabük Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan özel ekip, yaptığı çalışmada, “araç fiyatlarındaki artışın mevcut enflasyon ve Döviz kurlarındaki artışların çok üzerinde olduğu, fiyatlardaki artışın serbest piyasa ekonomisi gereğince arz talep ilişkisi ile açıklanamayacağı, Fiyat artışının vatandaşın talebinden veya arz yönündeki eksiklikten kaynaklanmadığı, aksine galericiler veya gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişiler tarafından bayilerden otomobillerin toplanarak tekel oluşturulan piyasada araçların fahiş fiyatlarla ilan sitelerinde satışa sunulmasından kaynaklandığı” bilgilerine ulaşıldı. Ayrıca sıfır kilometre otomobillerin bayi liste fiyatlarının çok üzerinden fiyatla satışa sunulduğu, ikinci el otomobil fiyatlarının dahi aynı marka ve model sıfır kilometre otomobil fiyatlarının üzerine çıktığı da belirlendi.

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar