Bizi takip edin!

SAĞLIK

Uzmanlardan ebeveynlere ’Momo oyun’ uyarısı

Son günlerde hızla yapılan ve çocuklarda olumsuz davranışlara sebep olan ‘Momo’ adlı oyun konusunda anne ve babaları uyararak her üç çocuktan birinin oyunun etkisinde olduğuna dikkat çeken Psikolog Mert Dravor, “Çocuğunuz oyun ve video içeriklerinin hipnotik yönlendirmelerine maruz kalmış olabilir” dedi.

Süper Gazete / Sağlık - 31.01.2019

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan ve birçok ailenin çocuğunda ani başlayan olumsuz davranışlarından sorumlu olan “Mavi Balina”, “Mariam” ve “Grany” gibi oyunlara benzeyen “Momo” adlı oyun konusunda uzmanlar, anne ve babaları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Oyunun ve video içeriklerinin, çocuklar üzerinde yoğun kaygı ve korkuya bağlı yıkıcı davranışların oluşmasına neden olabileceğini belirten Psikolog Mert Dravor, “Eğer çocuğunuz okulunu ve derslerini ihmal ediyor, hobilerine olan ilgisini kaybediyor, gece uyumakta problem çekiyor, sizinle olan iletişimi tekdüze düşüyor ve tek başına tuvalete veya yatağa gitmekte dirençli davranışlar sergiliyorsa çocuğunuz ‘Momo’ adlı oyun ve video içeriklerinin hipnotik yönlendirmelerine maruz kalmış olabilir” dedi.

“Her üç çocuktan birinde Momo oyunu etkisi görülüyor” 

Her üç çocuktan birindi Momo oyununun etkisinin görülebildiğini vurgulayan Dravor, “Bizim Kastamonu’da ve çevre illerde bu konu hakkında bizlere çok fazla bu konuyu danışanlar var. Ailelerin şikayeti bir anda geceleri bağırarak uyanması, tuvalete giden çocuğun artık tuvalete bile gidememesi, tırnak yeme davranışının gözlemlenmesi, akademik alandaki düşüşlerin nedeninin araştırılması için bizlere yönlendirilen çocuklarda terapatik süreci ilerletirken görüyoruz ki çocuklar, kaygı ve korkunun aslında bu görüntülerden dolayı olduğunu görüyoruz. Bizler, bu seansları sürdürürken en az üç seansın bir tanesinde çocuklarda görülen bu kaygı ve korkuların nedeninin Momo olduğunu görebiliyoruz.

“Momo oyunu, internet kullanıcıları üzerinde derin bir etki oluşturuyor” 

Momo adlı oyunun internet kullanılıcıları üzerinde kısa sürede derin bir etki oluşturduğunu ifade eden Dravor, “Sanal zorbalık içeren soluk bir cilt, fesat bir gülüş ve patlak gözlere sahip olan karakterin oyunu olarak karşımıza çıkan ‘Momo’ Keisuke Aizawa’nın Japon halk hikayelerindeki Ubume adlı hayaleti tasvir ettiği bir heykele aittir. Heykelin görüntüsü internet kullanıcıları üzerinde kısa sürede derin bir etki oluşturdu ve internet kullanıcılarının heykelle ilgili korku hikayeleri uydurmaya başlaması ile birlikte çocukların servis seyahatlerinde, teneffüs aralarında, kurdukları oyunlarda konuşulan ve ilgi ile merak edilen bir konu haline geldi. Çocukların oynadıkları oyun ve video platformları aracılılığıyla asılsız hikayeler oluşmasına neden olan ‘Momo’ günden güne çocukların ruhsal sağlığını tehdit edebilmektedir” şeklinde konuştu.

“Momo oyunu, küçük yaştaki çocukları hedef alıyor” 

Sanal zorbalık içeren Momo oyununun ve video içeriklerinin, özellikle küçük yaştaki çocukları hedef aldığını dile getiren Dravor, “Küçük yaştaki çocukların bilişsel gelişimleri henüz tamamlanmadığı için bu tür oyun ve video içerikleri çocuklarda yoğun kaygı ve korku yaratabilmektedir. Çocuklarda oluşan yoğun kaygı ve korkuların sonucunda çocukların öz güvenlerini etkileyerek çocukların günlük işlevsel davranışlarında olumsuz sonuçlar oluşturabilir. Momo’ya maruz kalan çocuklar genellikle dersleri ihmal etmeye, tırnak yemeye, dikkat problemleri ile karşılaşmaya, hobilerine karşı duyarsızlaşmaya, daha az sosyal davranışlarda bulunmaya ve tek başına tuvalete gitmek ya da kendi yatağında uyuyamamaya kadar pek çok sorun ile karşılaşabiliyor” ifadelerini kullandı..

“Momo oyununa karşı bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanımına sınır getirilsin” 

Momo gibi oyunlara karşı çocukları bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanımında sınır getirilmesi gerektiğini vurgulayan Psikolog Mert Dravor sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuğunuzun ‘Momo’ hakkında bir bilgisinin olup olmadığını öğrenmeye çalışırken konuyu direkt olarak sizin açmanız onları utandırabilir ya da korkutabilir çünkü merak ettiğinizi düşündüğünüz şeyle belki çocuğunuz hiç karşılaşmamış dolayısıyla zihninde hiç var etmemişte olabilir. Bundan dolayı çocuğunuza soru sorarken ‘Ne söylediğinizden çok nasıl söylediğinize’ dikkat etmeniz fayda var. Örneğin, ‘Bugünlerde seni rahatsız eden bir görüntü gördün ya da bir hikaye duydun mu?’ Serviste veya teneffüslerde arkadaşlarının sana tuhaf bir hikaye anlattığını düşünüyor musun?’ gibi yaklaşımlar çocukların kaygılarının anlaşılması konusunda daha sağlıklı olabilir. Bir diğer yaklaşım şekli ise bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanımına sınır getirilmesinden geçiyor.”

“Çocukların oynadıkları veya izledikleri oyunları kontrol etmeleri gerekiyor” 

“Çocuklara verilen bilgisayar, tablet veya telefon gibi cihazların çocuklar tarafından ancak evin ortam kullanımı olan alanlarda verilmesi ve zaman zaman çocukların oynadıkları veya izledikleri oyunları kontrol edeceklerini belirtmeleri bu tip oyunların çocuklar tarafından gizli bir şekilde oynanması veya izlenmesine engel olacaktır. Her ne kadar çocuğunuzun ev içerisinde oynadıkları oyunların temalarını ve izledikleri videoların içeriklerini takip ettiğinizi düşünüyor olsanız dahi bu denli gerçek olmayan hikayeleri öğrenen çocuklar etrafında bulunan diğer çocuklara başta teneffüs aralarında olmak üzere kurdukları oyunların içeriklerinde hatta okul servisi gibi çevrelerde paylaşımda bulunabiliyor. Dolayısıyla ailelerin, öğretmen ve servis çalışanları dahil olmak üzere iletişim halinde olması da çocukların gerek akranları gerek ise farklı kişilerce istenilmeyen hikayeleri duyma ve görüntülere maruz kalması konusunda önemli bir engel oluşturacaktır.”

Yorumlar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

Facebook Yorumları

SAĞLIK

Koronavirüs Türkiye tablosunda son 24 saat

Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu’nu açıkladı. Türkiye’de son 24 saatte 354 bin 3 Kovid-19 testi yapıldı, 18 bin 100 kişinin testi pozitif çıktı, 167 kişi yaşamını yitirdi. Herkesin aşıyla kendini korumaya almasını isteyen Bakan Koca, “2020 Mart’ına bir anlığına geri dönelim. Aşı olmayanlar ve aşılarını eksik bırakanlar açısından bugünle 21 ay öncesi arasında büyük farklar yok: Eğer hastalığa yakalanırlarsa sonuçta aynı virüsle mücadele edecekler.” paylaşımında bulundu.

Okumaya Devam Edin

SAĞLIK

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Uzun süre evde kalmaya hazır olun

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bu süreç ne kadar devam edecek?” sorusuna, “Uzun süre evde kalmaya hazır olun. Bu süreç biraz uzayabilir. Evde mutlu olmaya çalışın” yanıtını verdi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, kendine ait Youtube kanalında salgına yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Özlü, salgının Türkiye’de yükselme döneminde olduğunu belirterek, “Uzun süre evde kalmaya hazır olun” dedi.

“BU SÜREÇ NE KADAR DEVAM EDECEK?”

Özlü, “Bu süreç ne kadar devam edecek?” şeklindeki soruya, “Zaman vermek hoş olmuyor. İki üç haftalık süreç çok önemli. Evden çıkmayalım. Çin’de 2 ayda düşüş gözlendi. Türkiye o aşamaya gelmedi, yükselme dönemindeyiz. Bizde hızlı bir artış olduğu görülüyor. Alınan yeni önlemler faydalı olabilir. Uzun süre evde kalmaya hazır olun. Bu süreç biraz uzayabilir. Evde mutlu olmaya çalışın” şeklinde cevap verdi.

TÜRKİYE’DEKİ SON DURUM

Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgınında toplam vaka sayısı 42 bin 282’ye ulaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı da 908’e yükseldi. Toplamda 276 bin 338 test yapıldı. Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı bin 552 olarak kaydedilirken toplam entübe hasta sayısı da bin 17 olarak dikkat çekti. Öte yandan bugüne kadar toplamda 2 bin 142 vaka iyileşerek sağlığına kavuştu.

Okumaya Devam Edin

GÜNCEL

Son Dakika: Sağlık Bakanı Koca’dan milletvekillerine çağrı: Sağlıkta şiddet yasası oy birliği ile kabul edilsin

Son dakika: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddet yasası ile ilgili milletvekillerine çağrı yaptı. Koca, “Sağlıkta şiddet yasası oy birliği ile kabul edilsin” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu, Kovid-19 pandemisine ilişkin son gelişmeleri değerlendirmek adına bugün saat 16.00’da video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Sağlıkta şiddet yasası ile ilgili milletvekillerine çağrı yapan Bakan Koca, “Sağlıkta şiddet yasası oy birliği ile kabul edilsin” dedi.

Bakan Koca’nın konuşmasından öne çıkanlar:

2 BİN 423 HASTAMIZ İYİLEŞTİ

Türkiye salgınla mücadele en baştan beri kafa karışıklığı yaşamamıştır. Türkiye’de virüsün duyurulduğu andan itibaren gerekli önlemleri almıştır. Özellikle sağlık çalışanlarımız bu süreçte fedakarlıklar göstererek çalışıyor. Bu sayede şu ana kadar 2 bin 423 hastamız iyileşti.

HAREKETLİ GÜNLERE ARA VERELİM

Virüse karşı bir şey olmaz düşüncesi yanlıştır. Toplum içinde tanısı konmamış hasta olabileceğini düşünmeliyiz. Kimse “O temizlik konusunda hassastır. Ona bulaşmaz” demeyin. Siz dahil herkese virüs bulaşabilir. Bizim yapabileceğimiz en önemli şeylerden birisi tedbir almak. Virüsle mücadeleyi hafife alırsak bunu kontrol altına almamız zaman alır. Hareketli günlere ara verelim.

Tedbirleri uygularsak hastalığın başkalarına bulaşmasına engel olacağız. Bu sözler sadece bizim değil, sahada görev veren sağlık personelimizin de sözleri ve talepleridir.

Artık Nisan ayındayız ve havalar ısınıyor. Güneşin sokakların çekiciliğine biraz daha direnmek zorundayız. Lu ana kadar ki kazanımı kaybetmeyelim.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK YENİ BİR ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ

Vekillerimize sesleniyorum. Hekimlerimizin ve personelimizin uğradığı şiddet pek çok kez haber konusu oldu. Bu suçlar ancak caydırıcı cezalarla önlenebilir. Sağlık çalışanlarımızın önemli bir kısmının salgınla mücadele ettiği şu zorlu günlerde yeni bir şiddet olayı kabul edilemez. Toplum vicdanında bağışlanamaz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin yasa tasarısı bizim için çok önemlidir.

Değerli Meclis üyelerimiz, sizden istirhamımız, bu tasarıya herkesin evet oyu vermesidir. Sağlıkta şiddet yasası oy birliği ile kabul edilsin. Böyle bir durumda, sağlık tüm çalışanları sizleri yürekten alkışlayacağız.

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar